یکی از نشانههای اولیه این بیماری پیدایش لکههای قرمز روی پوست است که پس از گذشت مدتی به دانههایی قرمز رنگ تبدیل میشوند. تاولهای خارشدار حدود یک هفته بعد از لکههای قرمز بروز پیدا میکنند.
ظاهر دانههای قرمز ایجاد شده مشابه با لکهها و زخمهای آبله مرغان است. شخص مبتلا احساس خارش، سوزش، مورمور شدن، درد در ناحیه خاصی از بدن، خستگی مفرط و تب خواهد داشت. بسیاری از بیماران قبل از بروز علائم این بیماری احساس سردرد نیز دارند.
پس از گذشت یک هفته، تاولهای ایجاد شده خشک و زرد رنگ خواهند شد و پوست بیمار شروع به ترمیم میکند.
در برخی افراد جای زخمهای ناشی از بیماری زونا باقی میماند. باید بدانید این تاولها بهطور همزمان نمیترکند و تا بهبودی شخص میتوانند پدیدار شوند. پس از خشکی تاولها این ویروس نمیتواند به شخص دیگری سرایت کند.
عوارض زونا چیست؟
درمان بهموقع باعث میشود که عوارض این بیماری با احتمال کمتری به وجود آید. دردهای عصبی دورهای یا دائمی میتوانند شخص را ماهها یا سالها درگیر کنند و بهصورت سوزش، خارش و حساسیت پوستی ظاهر شوند.
متاسفانه در افراد با سیستم ایمنی ضعیف، مبتلا به سرطان و ایدز احتمال انتشار زونا به کل بدن یا اعضای داخلی وجود دارد.
همچنین اشخاصی که در حال شیمی درمانی، پرتو درمانی، یا مصرف استروییدها یا داروهای مخصوص پیوند عضو هستند باید مراقبت بیشتری در رابطه با این عارضه کنند.
در بعضی مواقع تاولهای ایجاد شده بهموقع خوب نمیشوند و شاید عفونت کنند. این اتفاق ممکن است برای فرد مبتلا بسیار دردناک باشد و احتمال ابتلای او را به بیماریهایی مثل ذاتالریه و التهاب مغزی افزایش دهد. در چنین شرایطی مراجعه به پزشک متخصص پوست و مو برای تجویز آنتیبیوتیک و ارائه راهکار ضروری است.
بهطور کلی اگر اختلالی در عملکرد سیستم ایمنی بدن وجود نداشته باشد، نگرانی درباره عوارض بیماری زونا بیمورد است.
در دوران بارداری احتمال کمی وجود دارد که شخص به زونا مبتلا شود. افرادی که قبلا آبله مرغان نگرفتهاند و واکسن مخصوص این بیماری به آنها تزریق نشده باشد ممکن است در دوره بارداری زونا بگیرند. این عارضه در دوره بارداری منجر به نقض مادرزادی نوزاد خواهد شد.
روش تشخیص بیماری زونا
اگر در سطح پوست لکههای قرمز یا تاول مشاهده کردید باید فورا به یک دکتر زونا باتجربه مراجعه کنید.
معمولا متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری میتواند این عارضه را از روی بثورات ایجاد شده تشخیص دهد اما در بعضی مواقع احتیاج به نمونهبرداری از مایع داخل تاولها است تا مشکل با دقت بیشتری مورد بررسی قرار گیرد.
با توجه به ناحیه درگیر این بیماری مثل سینه ممکن است پزشک عکسبرداری و انجام آزمایش خون را برای تشخیص ضروری بداند. اگر درگیر بیماری خاصی هستید یا دارویی مصرف میکنید حتما این مورد را به پزشک خود اطلاع دهید.
درمان زونا در طب سنتی و روشهای خانگی
برای درمان زونا چه بخوریم؟
شاید بپرسید چه غذایی برای زونا خوبه؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که غذاهای حاوی ویتامینB مثل مرغ، گوشت گوساله، تخممرغ وغیره برای درمان این عارضه مفید هستند.
برای تسکین درد ناشی از این بیماری میتوانید از راهکارهای درمان زونا در طب سنتی که در ادامه بیان میکنیم استفاده کنید.
- هندوانه و زونا
هندوانه جزو میوههای محبوب فصلهای گرم سال است. این میوه مقدار زیادی ویتامین سی دارد که نقش مهمی را در تولید کلاژن و افزایش مقاومت بدن ایفا میکند.
بهطور کلی با مصرف این میوه میتوان از ابتلا به بیماریهایی که به پوست صدمه میزنند مثل آبله مرغان و زونا پیشگیری کرد.
شما میتوانید برای تسکین خارش چند تکه یخ را در نایلون قرار دهید و آن را در ناحیه آسیبدیده به مدت ۴ تا ۵ دقیقه بگذارید. این درمان میتواند ۲ تا ۳ بار در روز به مدت یک هفته انجام شود.
اگر روی ناحیه آسیبدیده آب سرد ریختید آن را با یک دستمال تمیز خشک کنید.
- سیر
یکی از بهترین و موثرترین روشهای کاهش درد ناشی از این بیماری استفاده از سیر است. یک حبه سیر له یا خورد شده را در ۲۰ میلیلیتر آب در حال جوش بریزید و اجازه دهید به مدت ۵ دقیقه در آن بماند. پس از آمادهسازی محلول آن را روی ناحیه درگیر به مدت ۱ تا ۲ ساعت قرار دهید.
روش سادهتر این است که سیر را له یا خورد کنید و آن را بهتنهایی در ناحیه آسیبدیده به مدت ۳۰ دقیقه بگذارید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
بیماری زونا اگر در ناحیه حساسی مثل چشم بروز پیدا نکند خطرناک نیست. با مشاهده اولین علائم این بیماری مثل سردرد، تب و قرمزی بهویژه در افراد سالمند باید سریعا به فوق تخصص عفونی بالغین مراجعه کنید. در صورتی که علائم زونا را در کودک خود مشاهده میکنید، فوق تخصص عفونی اطفال میتواند در روند درمان آن به شما بهتر کمک کند.